lauantai 10. joulukuuta 2011

Viimeinen postaus ja kurssiarvio

Niin vierähti tämäkin jakso vauhdilla. Vieläpä vauhdikkaammin kuin tavallisesti, kun jaksolle osui uudessa työpaikassa aloittaminen ja muutama tavallista haastavampi/työläämpi iltakurssi päälle.

Huvittavaa sinällään, että yleensä olen melko aktiivinen ainakin Twitterissä, Facebookissa ja Linkdin:ssä, mutta tämän jakson aikana en ole juurikaan ehtinyt sosiaalisissa medioissa seikkailla.

Tavoitteenani tällä kurssilla oli syventää tietämystäni somesta ja oppia uutta. Mainitsin ensimmäisessä postauksessani olevani kiinnostunut myös oppimaan bloggauksesta ja tutustumaan kurssiblogissa esiteltyihin vimpaimiin.

Saavutin tavoitteeni osittain. Opin perustamaan blogin, mikä oli sekä hauskaa että hyödyllistä. Edelleenkään en tosin keksi mikä aihe olisi niin runsas ja kiinnostava, että keksisin siitä kommentoitavaa useita kertoja viikossa. Bloggaria näillä näkymin minusta siis tuskin tulee. Joihinkin mielenkiintoisiin vimpaimiin tutustuin lähiopetuspäivinä. Lähiopetuspäivät olivat muutenkin kurssin antoisinta sisältöä. Sanoisin, että tällainen "tutustukaa itse" -lähestymistapa uusien asioiden opetteluun ei ihan toiminut minulle - ehkä osin oman hektisen elämänvaiheenikin vuoksi. Ehkäpä tutustun syvemmin itselleni mielekkäimmiksi kokemiini some-palveluihin sitten joskus paremmalla ajalla.

Miten mahtaisi toimia some-kurssi, jossa olisi kurssin kuluessa muutama lähiopetuspäivä, joiden aikana tutustuttaisiin yhdessä alustuksen omaisesti joihinkin tärkeimpien palveluiden ominaisuuksiin ja lähetettäisiin sitten kurssilaiset kotiin kokeilemaan itse näiden palvelujen toimintaa käytännössä. Siitä voisi sitten raportoida ja vertailla kokemuksia blogeissa. Näin some-palveluihin tutustuminen olisi ehkä harkitumpaa, eikä aikaa kuluisi päämäärättömään surffailuun sen toivossa, että löytäisi jotain uutta mitä muut eivät ole jo ehtineet esitellä.

Lopuksi kiitos kurssista sekä vetäjille että kanssaopiskelijoille: sosiaalisissa medioissa tavataan!

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Ammatillista verkottumista, rekrytointia ja työnhakua


LikedIn on työ– ja urapainotteinen sosiaalinen media, josta on tulossa entistä merkittävämpi väline työnhaussa.

Monet työpaikat välitetään niin sanotusti tiskin alta: joku tuntee jonkun jota voi suositella, eikä paikkaa tarvitse laittaa lainkaan avoimeen hakuun. On arvioitu, että jopa 80% työpaikoista ei tule lainkaan julkiseen hakuun. Yritykset etsivät toimialansa osaajia myös sosiaalisten medioiden kautta, koska niissä ihmisistä saa enemmän tietoa kuin pelkästä ansioluettelosta. Erityisesti suorahakukonsultit ovat ottaneet LinkdIn työvälineekseen.

LinkdInssä työnhakijalla on mahdollisuus tuoda esille aktiivisuuttaan ja omaa osaamistaan esimerkiksi erilaisissa omaan alaansa ja kiinnostuksen kohteisiinsa liittyvissä keskusteluryhmissä. LinkdInssä toimiminen antaa käsityksen työntekijän vuorovaikutustaidoista ja kyvystä ylläpitää ammatillista verkostoaan. LinkdInssä on myös mahdollista esitellä portfoliotaan kuvina, mikä tekee palvelusta erityisen hyvän esimerkiksi luovan työn ammattilaisille. LinkdInissä asiantuntijoita haetaan samalla tavalla kuin hakukoneissa, joten omaan profiilinsa liittyvät hakusanat kannattaa optimoida riittävän ja oikeanlaisen näkyvyyden takaamiseksi. Edustava kuva täydentää profiilin. Hyvin hoidetuista töistä ja projekteista kannattaa pyytää suositus, ja antaa niitä myös muille.

Työnhakutilanteessa työnhakijakin voi hakea LinkedInin kautta virallisia yritysesittelyjä syvempää tietoa esimerkiksi yritysten nykyisistä ja entisistä työntekijöistä. LinkdInssä olevan tiedon perusteella voi luoda laajempaa kuvaa yrityksestä työantajana ja työyhteisönä. Saattaa myös olla, että huomaat työpaikkaa hakiessasi rekrytoijalla ja sinulla olevan yhteisiä kontakteja.

Enemmän tietoa LinkdInistä täältä.




torstai 3. marraskuuta 2011

Pari sanaa Foursquaresta

Foursquare on mobiilisovellus, jonka avulla rekisteröidyt käyttäjät voivat lähettää sijaintitietonsa kavereilleen. Sijainnista ilmoitetaan tekemällä paikkaan check-in. Halutessaan käyttäjät voivat antaa sovelluksen lähettää check-in tiedot myös Twitteriin ja/tai Facebookiin. Mielenkiintoisinta sovelluksessa on se, että käyttäjät voivat jättää palveluun kommenttejaan käymistään paikoista. Siten esimerkiksi tiettyyn ravintolaan tuleva foursquare -käyttäjä voi sisään kirjautumisen tehdessään tarkistaa minkälaisia vinkkejä kaverit ovat ravintolasta antaneet. Foursquaressa on myös tutkaominaisuus, joka käyttäjän niin halutessa, ilmoittaa surisemalla lähistöllä olevista paikoista joihin kaverit ovat tehneet merkintöjä.

Nuoremmat käyttäjät kokevat luultavasti kaupungilla liikkuessaan hyödylliseksi kavereiden paikallistamisen. Minusta hyviä puolia palvelussa on vinkkien välittäminen muille käyttäjille. Tällä ominaisuudella on myös parhaat kaupalliset mahdollisuudet, kun yritykset voivat välittää räätälöityjä tarjouksia Foursquare käyttäjille.

Sitä vain mietin, miten käyttäjien ja käytön lisääntyessä merkitykselliset viestit tulevat erottumaan lukuisista merkityksettömistä? Voisi kuvitella, että tietyn käyttäjämassan jälkeen palveluun on luotava filttereitä, joiden avulla vuorovaikutusta muiden käyttäjien kanssa voi rajata. Palvelussa on tällä hetkellä Foursquaren oman ilmoituksen mukaan 10 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää, jotka tekevät yhdessä 3 miljoonaa päivittäistä sisään kirjautumista. Puolet palvelun käytöstä tapahtuu Amerikassa.

Foursquaren toimitusjohtaja Dennis Crowley kertoo Business Insiderissa kavereiden suositusten seuraamisen olevan sosiaalisten medioiden tulevaisuutta.  Crowley mainitsee esimerkkeinä Spotifyn ja Facebookin linkittymisen, sekä palvelun, jonka välityksellä voi kertoa kavereilleen mitä televisio-ohjelmaa parhaillaan katsoo.


maanantai 31. lokakuuta 2011

Blogi, pikkublogi ja mikroblogi

Kurssilla tutustuimme Googlen omistamaan Blogger –blogipalveluun. Blogger on yksi vanhimmista bloggauksen mahdollistaneista alustoista ja ensimmäisiä, joita käyttääkseen ei tarvinnut HTML-kielen osaamista. Vastaava kotimainen palvelu on Alma Median omistama vuodatus.net

Pikkublogi

Tumblr on kevennetty versio perinteisestä blogista. Se tarjoaa käyttäjälleen alustan, joka soveltuu erityisesti lyhyehköjen nopeiden postausten julkaisemiseen. Tumblr on helppo ottaa käyttöön, sen ulkoasua voi muokata melko monipuolisesti ja siellä voi julkaista myös kuvia ja ääntä.

Käyttäjä voi halutessaan lähettää uuden blogikirjoituksen Tumblriin sähköpostilla, ja linkittää omat blogikirjoituksensa julkaistaviksi myös Facebookissa ja Twitterissä. Näin oman kirjoituksensa näkyvyyttä voi pyrkiä maksimoimaan vaivattomasti.
 
Mikroblogi

Twitter on virtuaaliyhteisö, jonka jäsenet postaavat palveluun lyhyitä, korkeintaan 140 merkin mittaisia viestejä itseään kiinnostavista aiheista. Twitterissä käyttäjät valitsevat muiden käyttäjien joukosta ne, joiden viestejä he haluavat seurata. Seuraajat ja seurattavat eivät välttämättä tunne toisiaan IRL (reaalimaailmassa), mutta jakavat joitain yhteisiä mielenkiinnon kohteita. 

Twitter on osoittautunut myös nopeaksi uutiskanavaksi, josta tieto maailman tapahtumista välittyy ihmisille uutistoimistojen twiittausten lisäksi myös tavallisten käyttäjien välittämistä tiedoista. Twitter on ollut merkittävä uutiskanava esimerkiksi silloin, kun jonkin maan poliittinen tilanne ei ole ollut luotettavasti, tai lainkaan, perinteisten medioiden raportoitavissa.
 
Blogit ja työelämä

Blogeja voidaan hyödyntää työelämässä monin tavoin. Blogin avulla työntekijä tai työnhakija voi esitellä oman alansa asiantuntemusta, ja yritykset taas voivat hyödyntää blogeja vaikka tuotetietouden lisäämisessä. Esimerkiksi elintarviketeollisuuden yritys voi pitää blogia, jossa heidän tuotteitaan käytetään resepteissä eri tavoin. Tämä hyödyttää myös yritystä, joka saa parhaassa tapauksessa lukijoiltaan tuotekehitystä edistävää palautetta, ja sitouttaa kuluttajia yrityksen tuotteisiin ja brändiin. Yritykset ilmoittavat toisinaan myös avoimista työpaikoista Twitterissä, jolloin viesti voidaan nopeasti, lyhyesti ja ilmaiseksi välittää suurellekin joukolle yrityksestä kiinnostuneita seuraajia.

Blogit ovat hyvä tapa lisätä yrityksen ja kuluttajien välistä vuorovaikutusta. Twitterissä on myös helppoa seurata oman alansa uutisia ja trendejä.


 

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Viestintää monissa kanavissa

Huomaan, että yhä useammin minulla on samanaikaisesti niin monia saitteja ja sovelluksia auki, etteivät välilehdet tahdo riittää.

On tavalliset työvälineet, kuten intrat, extrat ja google, mutta lisäksi myös tärkeimmät some -sovellukset, kuten LinkedIn, Twitter ja Facebook. Joka paikassa pitäisi olla aktiivinen, ja joka forumilla vähän eri tavoin, ettei olisi ihan ulalla maailman menosta.

Kun monikanavaisuus mietityttää yksittäistä kuluttajaakin, ei ole ihme, että asia aiheuttaa päänvaivaa yritysten markkinointiorganisaatioille. Kun vielä yhä useammat palvelut linkittyvät yhteen, tulee hallitusta viestinnästä entistä haastavampaa.

Minkälaisia mietteitä muilla on monikanavaisuudesta?


Jk. Hauskin tietämäni esimerkki uudesta viestintäkanavasta nettimaailman ulkopuolella on muuten vessapaperi.

tiistai 18. lokakuuta 2011

Toinen kurssipäivä lopuillaan

Näin toisen kurssipäivän viimeisellä tunnilla on hyvä pysähtyä pohtimaan mitä lähiopetuksesta jäi käteen.

Ainakin opin perustamaan oman blogin ja käyttämään sitä hyväkseni oppimispäiväkirjan tekemiseen. Kommentoin myös muiden blogeja ensimmäistä kertaa elämässäni. Vielä kun keksisin, miten kommentoimistani postauksista mahdollisesti versovia jatkokeskusteluja pystyisi seuraamaan ilman, että käy myöhemmin näissä blogeissa selaamassa vanhoja kommenttiketjuja.

Bloggailun lisäksi en vielä oppinut muuta uutta. Loppu tiedonhankinta aiheesta taitaa jäädä itseopiskelun ja vertaisoppimisen varaan. Kurssin aihe olisi kyllä riittävän laaja ja kiinnostava pidempäänkin lähiopetusjaksoon. Seuraavalla intensiiviviikolla nelipäiväisenä?

maanantai 17. lokakuuta 2011

Ensimmäinen kurssipäivä puoliväliin pulkassa

Olo aamupäivän jälkeen vielä odottava, mutta innostunut.

Bloggaaminen on itselle jotain ihan uutta. Muidenkaan blogeja en ole kovasti selaillut, ainoastaan satunnaisesti jonkun linkin tai vinkin perusteella käynyt jotain lukemassa.

Mistäköhän sitä itse bloggaisi, jos bloggaamaan pitäisi ryhtyä?

Oppimistavoitteeni

Ilmoittauduin Haaga-Helian Sosiaalinen media tutuksi -kurssille sekä lisätäkseni jo olemassa olevaa tietämistäni sosiaalisista medioista että oppiakseni uutta.

Erityisesti olen kiinnostunut pilvipalveluista, oman blogin luomisesta, ja edes auttavan ymmärryksen saavuttamisesta itselleni tuntemattomista "vimpaimista", joita kurssiblogissa on lueteltu.