maanantai 31. lokakuuta 2011

Blogi, pikkublogi ja mikroblogi

Kurssilla tutustuimme Googlen omistamaan Blogger –blogipalveluun. Blogger on yksi vanhimmista bloggauksen mahdollistaneista alustoista ja ensimmäisiä, joita käyttääkseen ei tarvinnut HTML-kielen osaamista. Vastaava kotimainen palvelu on Alma Median omistama vuodatus.net

Pikkublogi

Tumblr on kevennetty versio perinteisestä blogista. Se tarjoaa käyttäjälleen alustan, joka soveltuu erityisesti lyhyehköjen nopeiden postausten julkaisemiseen. Tumblr on helppo ottaa käyttöön, sen ulkoasua voi muokata melko monipuolisesti ja siellä voi julkaista myös kuvia ja ääntä.

Käyttäjä voi halutessaan lähettää uuden blogikirjoituksen Tumblriin sähköpostilla, ja linkittää omat blogikirjoituksensa julkaistaviksi myös Facebookissa ja Twitterissä. Näin oman kirjoituksensa näkyvyyttä voi pyrkiä maksimoimaan vaivattomasti.
 
Mikroblogi

Twitter on virtuaaliyhteisö, jonka jäsenet postaavat palveluun lyhyitä, korkeintaan 140 merkin mittaisia viestejä itseään kiinnostavista aiheista. Twitterissä käyttäjät valitsevat muiden käyttäjien joukosta ne, joiden viestejä he haluavat seurata. Seuraajat ja seurattavat eivät välttämättä tunne toisiaan IRL (reaalimaailmassa), mutta jakavat joitain yhteisiä mielenkiinnon kohteita. 

Twitter on osoittautunut myös nopeaksi uutiskanavaksi, josta tieto maailman tapahtumista välittyy ihmisille uutistoimistojen twiittausten lisäksi myös tavallisten käyttäjien välittämistä tiedoista. Twitter on ollut merkittävä uutiskanava esimerkiksi silloin, kun jonkin maan poliittinen tilanne ei ole ollut luotettavasti, tai lainkaan, perinteisten medioiden raportoitavissa.
 
Blogit ja työelämä

Blogeja voidaan hyödyntää työelämässä monin tavoin. Blogin avulla työntekijä tai työnhakija voi esitellä oman alansa asiantuntemusta, ja yritykset taas voivat hyödyntää blogeja vaikka tuotetietouden lisäämisessä. Esimerkiksi elintarviketeollisuuden yritys voi pitää blogia, jossa heidän tuotteitaan käytetään resepteissä eri tavoin. Tämä hyödyttää myös yritystä, joka saa parhaassa tapauksessa lukijoiltaan tuotekehitystä edistävää palautetta, ja sitouttaa kuluttajia yrityksen tuotteisiin ja brändiin. Yritykset ilmoittavat toisinaan myös avoimista työpaikoista Twitterissä, jolloin viesti voidaan nopeasti, lyhyesti ja ilmaiseksi välittää suurellekin joukolle yrityksestä kiinnostuneita seuraajia.

Blogit ovat hyvä tapa lisätä yrityksen ja kuluttajien välistä vuorovaikutusta. Twitterissä on myös helppoa seurata oman alansa uutisia ja trendejä.


 

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Viestintää monissa kanavissa

Huomaan, että yhä useammin minulla on samanaikaisesti niin monia saitteja ja sovelluksia auki, etteivät välilehdet tahdo riittää.

On tavalliset työvälineet, kuten intrat, extrat ja google, mutta lisäksi myös tärkeimmät some -sovellukset, kuten LinkedIn, Twitter ja Facebook. Joka paikassa pitäisi olla aktiivinen, ja joka forumilla vähän eri tavoin, ettei olisi ihan ulalla maailman menosta.

Kun monikanavaisuus mietityttää yksittäistä kuluttajaakin, ei ole ihme, että asia aiheuttaa päänvaivaa yritysten markkinointiorganisaatioille. Kun vielä yhä useammat palvelut linkittyvät yhteen, tulee hallitusta viestinnästä entistä haastavampaa.

Minkälaisia mietteitä muilla on monikanavaisuudesta?


Jk. Hauskin tietämäni esimerkki uudesta viestintäkanavasta nettimaailman ulkopuolella on muuten vessapaperi.

tiistai 18. lokakuuta 2011

Toinen kurssipäivä lopuillaan

Näin toisen kurssipäivän viimeisellä tunnilla on hyvä pysähtyä pohtimaan mitä lähiopetuksesta jäi käteen.

Ainakin opin perustamaan oman blogin ja käyttämään sitä hyväkseni oppimispäiväkirjan tekemiseen. Kommentoin myös muiden blogeja ensimmäistä kertaa elämässäni. Vielä kun keksisin, miten kommentoimistani postauksista mahdollisesti versovia jatkokeskusteluja pystyisi seuraamaan ilman, että käy myöhemmin näissä blogeissa selaamassa vanhoja kommenttiketjuja.

Bloggailun lisäksi en vielä oppinut muuta uutta. Loppu tiedonhankinta aiheesta taitaa jäädä itseopiskelun ja vertaisoppimisen varaan. Kurssin aihe olisi kyllä riittävän laaja ja kiinnostava pidempäänkin lähiopetusjaksoon. Seuraavalla intensiiviviikolla nelipäiväisenä?

maanantai 17. lokakuuta 2011

Ensimmäinen kurssipäivä puoliväliin pulkassa

Olo aamupäivän jälkeen vielä odottava, mutta innostunut.

Bloggaaminen on itselle jotain ihan uutta. Muidenkaan blogeja en ole kovasti selaillut, ainoastaan satunnaisesti jonkun linkin tai vinkin perusteella käynyt jotain lukemassa.

Mistäköhän sitä itse bloggaisi, jos bloggaamaan pitäisi ryhtyä?

Oppimistavoitteeni

Ilmoittauduin Haaga-Helian Sosiaalinen media tutuksi -kurssille sekä lisätäkseni jo olemassa olevaa tietämistäni sosiaalisista medioista että oppiakseni uutta.

Erityisesti olen kiinnostunut pilvipalveluista, oman blogin luomisesta, ja edes auttavan ymmärryksen saavuttamisesta itselleni tuntemattomista "vimpaimista", joita kurssiblogissa on lueteltu.