sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Ammatillista verkottumista, rekrytointia ja työnhakua


LikedIn on työ– ja urapainotteinen sosiaalinen media, josta on tulossa entistä merkittävämpi väline työnhaussa.

Monet työpaikat välitetään niin sanotusti tiskin alta: joku tuntee jonkun jota voi suositella, eikä paikkaa tarvitse laittaa lainkaan avoimeen hakuun. On arvioitu, että jopa 80% työpaikoista ei tule lainkaan julkiseen hakuun. Yritykset etsivät toimialansa osaajia myös sosiaalisten medioiden kautta, koska niissä ihmisistä saa enemmän tietoa kuin pelkästä ansioluettelosta. Erityisesti suorahakukonsultit ovat ottaneet LinkdIn työvälineekseen.

LinkdInssä työnhakijalla on mahdollisuus tuoda esille aktiivisuuttaan ja omaa osaamistaan esimerkiksi erilaisissa omaan alaansa ja kiinnostuksen kohteisiinsa liittyvissä keskusteluryhmissä. LinkdInssä toimiminen antaa käsityksen työntekijän vuorovaikutustaidoista ja kyvystä ylläpitää ammatillista verkostoaan. LinkdInssä on myös mahdollista esitellä portfoliotaan kuvina, mikä tekee palvelusta erityisen hyvän esimerkiksi luovan työn ammattilaisille. LinkdInissä asiantuntijoita haetaan samalla tavalla kuin hakukoneissa, joten omaan profiilinsa liittyvät hakusanat kannattaa optimoida riittävän ja oikeanlaisen näkyvyyden takaamiseksi. Edustava kuva täydentää profiilin. Hyvin hoidetuista töistä ja projekteista kannattaa pyytää suositus, ja antaa niitä myös muille.

Työnhakutilanteessa työnhakijakin voi hakea LinkedInin kautta virallisia yritysesittelyjä syvempää tietoa esimerkiksi yritysten nykyisistä ja entisistä työntekijöistä. LinkdInssä olevan tiedon perusteella voi luoda laajempaa kuvaa yrityksestä työantajana ja työyhteisönä. Saattaa myös olla, että huomaat työpaikkaa hakiessasi rekrytoijalla ja sinulla olevan yhteisiä kontakteja.

Enemmän tietoa LinkdInistä täältä.




torstai 3. marraskuuta 2011

Pari sanaa Foursquaresta

Foursquare on mobiilisovellus, jonka avulla rekisteröidyt käyttäjät voivat lähettää sijaintitietonsa kavereilleen. Sijainnista ilmoitetaan tekemällä paikkaan check-in. Halutessaan käyttäjät voivat antaa sovelluksen lähettää check-in tiedot myös Twitteriin ja/tai Facebookiin. Mielenkiintoisinta sovelluksessa on se, että käyttäjät voivat jättää palveluun kommenttejaan käymistään paikoista. Siten esimerkiksi tiettyyn ravintolaan tuleva foursquare -käyttäjä voi sisään kirjautumisen tehdessään tarkistaa minkälaisia vinkkejä kaverit ovat ravintolasta antaneet. Foursquaressa on myös tutkaominaisuus, joka käyttäjän niin halutessa, ilmoittaa surisemalla lähistöllä olevista paikoista joihin kaverit ovat tehneet merkintöjä.

Nuoremmat käyttäjät kokevat luultavasti kaupungilla liikkuessaan hyödylliseksi kavereiden paikallistamisen. Minusta hyviä puolia palvelussa on vinkkien välittäminen muille käyttäjille. Tällä ominaisuudella on myös parhaat kaupalliset mahdollisuudet, kun yritykset voivat välittää räätälöityjä tarjouksia Foursquare käyttäjille.

Sitä vain mietin, miten käyttäjien ja käytön lisääntyessä merkitykselliset viestit tulevat erottumaan lukuisista merkityksettömistä? Voisi kuvitella, että tietyn käyttäjämassan jälkeen palveluun on luotava filttereitä, joiden avulla vuorovaikutusta muiden käyttäjien kanssa voi rajata. Palvelussa on tällä hetkellä Foursquaren oman ilmoituksen mukaan 10 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää, jotka tekevät yhdessä 3 miljoonaa päivittäistä sisään kirjautumista. Puolet palvelun käytöstä tapahtuu Amerikassa.

Foursquaren toimitusjohtaja Dennis Crowley kertoo Business Insiderissa kavereiden suositusten seuraamisen olevan sosiaalisten medioiden tulevaisuutta.  Crowley mainitsee esimerkkeinä Spotifyn ja Facebookin linkittymisen, sekä palvelun, jonka välityksellä voi kertoa kavereilleen mitä televisio-ohjelmaa parhaillaan katsoo.